Çfarë është “depresioni” i Vitit të Ri dhe si ta tejkalojmë

Edhe pse për shumë njerëz Viti i Ri është një periudhë gëzimi dhe festimi, disa mund të përballen me një humor të dëshpëruar gjatë kësaj periudhe. Ka shumë arsye pse duhet të ndiheni keq, të pakënaqur apo të trishtuar ndërkohë që euforia e festave “mbretëron” rreth jush – këto janë vetëm disa prej tyre:

– Stresi është një komponent kryesor i humorit të pushimeve. Stresi i lidhur me blerjen e dhuratave, bërjen e darkave të mëdha dhe pjesëmarrjen në ahengje mund të bëhet dërrmues.
– Pritshmëritë e larta gjithashtu shkaktojnë ndjenja të këqija, veçanërisht nëse nuk mund t’i përmbushni ato.
– Financat janë një shqetësim i madh në këtë periudhë të vitit, veçanërisht kur kombinohen me pritjet për blerjen e dhuratave.
– Dhimbja shpesh intensifikohet gjatë festave, veçanërisht nëse keni humbur një të dashur ose keni ndarë kohët e fundit, të ndarë nga njerëzit që doni.
– Moti më i ftohtë dhe ditët më të shkurtra mund të shkaktojnë depresion sezonal.

Një nga gjërat që nuk duhet anashkaluar është pakënaqësia me veten dhe ëndrrat dhe planet e parealizuara. Në fund të vitit, ne zakonisht shikojmë prapa dhe reflektojmë për atë që kemi arritur, çfarë mund të kishim bërë më mirë dhe kjo mund të shkaktojë një humor depresiv te disa njerëz.

Një nga zgjidhjet më të mira është të mendoni për arritjet tuaja, jo për atë që keni humbur. Reflektimi mund të jetë i dobishëm nëse e bëni siç duhet. Bëni një listë të asaj që keni arritur, mos i mendoni si gjëra të vogla, sepse gjërat e vogla shpesh janë gjërat më të mëdha.

Më e rëndësishmja, mos e krahasoni veten me të tjerët. Jeta nuk është një garë. Përqendrohuni te vetja, arritjet tuaja, fushat e përmirësimit dhe lloji i personit që dëshironi të jeni, pavarësisht nga të tjerët.

Rreth thealbaniantimes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *