“Diçka po fryhet në Santorini”, pas tërmetit në Turqi gjeologët vërejnë fenomenin e çuditshëm

Gjeologu prof. Dr. Dragan Milovanoviç shpjegoi se Toka është një mozaik pllakash lundruese dhe se në Turqi është lëshuar një sasi e madhe energjie, e cila ishte grumbulluar për mijëra vjet. Edhe pse gjeologët i dinë të gjitha këto teorikisht, kufijtë e pllakave nuk vizatohen dhe shtrihen për qindra e mijëra kilometra në gjatësi dhe gjerësi.

“Një tërmet në një thellësi prej 20 kilometrash vret dhe kjo ka ndodhur në Turqi. Tani u lirua një sasi e madhe energjie që ishte grumbulluar gjatë mijëra viteve. Ka 12 pllaka që notojnë në një shtresë që është 150 deri në 200 kilometra poshtë nesh dhe është një shtresë gjysmë e lëngshme. Ne notojmë mbi to,”-tha Milovanoviç.

Po ashtu, ai komentoi edhe raportimet e mediave se tërmeti në Turqi ishte po aq i fuqishëm sa shpërthimi i 130 bombave atomike.

“130 bomba atomike? Është pak, nuk është asgjë. Energjia e atyre tërmeteve që ndodhën është e pamatshme,” – shtoi Milovanoviç.

Por sipas tij, ndikimi i një tërmeti varet nga sasia e energjisë dhe këndi në të cilin shtyhen pllakat tektonike: Fakti që dy tërmete shkatërruese dhe të fuqishme ndodhën njëri pas tjetrit në Turqi është ferr. Do të ishte normale që goditja kryesore të pasohej nga tërmete më të vogla. Një kilometër e gjysmë poshtë Yellowstone në SHBA, kemi magmë që mund të shpërthejë keq. Në Santorini tani po matim të dhënat dhe gjithçka po “fryhet” atje. Mund të jetë një shpërthim vullkanik, mund të jetë një tërmet./Blic

Rreth thealbaniantimes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *