Departamenti Amerikan i Shtetit (DASH) “fundos” Ramën? “Qeveria e korruptuar, shpërdoroi fondet publike dhe ndikoi në media”

Departamenti Amerikan i Shtetit (DASH) i ka bërë jehonë korrupsionit në qeverinë shqiptare dhe arrestimit të zyrtarëve të lartë, një nga një. Në raportin e publikuar sot, përmendet ish-ministri Saimir Tahiri, ish-zëvendësministrja Rovena Voda si dhe ish-kryebashkiakun Fatos Tushe, që aktualisht janë të dënuar.

Por, në rreshtat e DASH, gjejnë vend edhe deputetët e vënë në pranga, procesi për të cilët vijon ende. Këtu përmenden Lefter Koka dhe Alqi Bllako. Në raport përmendet dhe rasti i ish-kryeprokurorit Adriatik Llalla. Por, siç duket, arrestimet nuk ndalen me kaq. Kjo pasi në raport thuhet se Inspektorati i Lartë i Deklarimit të Pasurive dhe Konfliktit të Interesit raportoi se deri në muajin gusht kishte referuar gjashtë çështje të reja për ndjekje penale, ku përfshihej një deputet, një prokuror, tre drejtorë në agjencitë qeveritare dhe një administrator në një kompani qeveritare. Akuzat përfshinin refuzimin e deklarimit të pasurisë, fshehjen e pasurisë ose falsifikimin e deklaratave të pasurisë; Pastrim parash; dhe evazion fiskal. Priten zhvillime!

Korrupsioni policor mbetet gjithashtu problem. Deri në gusht, Agjencia e Mbikëqyrjes Policore ka pranuar 1,707 ankesa ose pretendime për korrupsion policor.

Pjesë nga raporti:

Seksioni 4. Korrupsioni dhe mungesa e transparencës në qeveri

Ligji parashikon dënime penale për korrupsion nga zyrtarët publikë dhe ndalon individët me dënime penale të shërbejnë si kryetarë bashkie, deputetë ose në poste qeveritare ose shtetërore. Qeveria në përgjithësi e zbatoi ligjin në mënyrë efektive. Sistemi gjyqësor, i cili po kalon reforma të mbështetura nga Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian, vazhdoi të bëjë disa përparime në thyerjen e ciklit të mosndëshkimit.

Korrupsioni: Korrupsioni ekzistonte në të gjitha degët dhe nivelet e qeverisjes, duke përfshirë përmes prokurimeve publike dhe partneriteteve publike-private, megjithëse autoritetet bënë përparim gjatë vitit në luftën kundër korrupsionit dhe dhënien fund të mosndëshkimit. Në gusht, Prokuroria Speciale Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (SPAK) siguroi dënimin përfundimtar të ish-ministrit të Brendshëm Saimir Tahiri për akuzën e shpërdorimit të detyrës, siguroi dënimin përfundimtar të një gjyqtari dhe një prokurori për akuzat e korrupsionit dhe u dërgua në gjykimi i një rasti korrupsioni ndaj një prokurori tjetër. Ish-zv.ministrja e Brendshme Rovena Voda u dënua me 10 muaj burg dhe ish-kryebashkiaku Fatos Tushe u dënua me dy vjet e katër muaj për shpërdorim detyre. SPAK hetoi gjithashtu kontratat publiko-private për inceneratorët e mbetjeve në qytetet e Tiranës, Elbasanit dhe Fierit. e cila dyshohet se ka drejtuar në mënyrë të paligjshme 29,036,925 lekë (271.5 milionë dollarë) për zyrtarët e qeverisë dhe kontraktorët. Hetimi çoi në arrestimin e ish-ministrit të Mjedisit, Lefter Koka, në dhjetor 2021 dhe ish-deputetit Alqi Bllako në mars.

Në tetor 2021, qeveria konsolidoi të gjitha agjencitë parandaluese kundër korrupsionit në një Drejtori Kundër Korrupsionit në varësi të Ministrisë së Drejtësisë. Agjencitë raportuan më parë në zyrën e kryeministrit. Drejtoria Kundër Korrupsion raportoi se hetimet kanë rezultuar me 261 masa administrative ndaj zyrtarëve/punonjësve dhe kallëzime të tjera penale janë referuar për ndjekje penale.

Në prill, Gjykata e Lartë rrëzoi kërkesën për pezullimin e dënimit me burg të ish-prokurorit të Përgjithshëm Adriatik Llalla, i dënuar për akuza për korrupsion në shtator 2021. Llalla fillimisht ishte dënuar me dy vjet burgim dhe kishte katër parcela toke dhe një apartament buzë detit, me vlerë 106 950 000 lekë (1 milion dollarë), sekuestruar dhe kaluar në pronësi të shtetit.

Inspektorati i Lartë i Deklarimit të Pasurive dhe Konfliktit të Interesit raportoi se deri në muajin gusht kishte referuar gjashtë çështje të reja për ndjekje penale, ku përfshihej një deputet, një prokuror, tre drejtorë në agjencitë qeveritare dhe një administrator në një kompani qeveritare. Akuzat përfshinin refuzimin e deklarimit të pasurisë, fshehjen e pasurisë ose falsifikimin e deklaratave të pasurisë; Pastrim parash; dhe evazion fiskal.

Korrupsioni policor mbeti problem. Deri në gusht, Agjencia e Mbikëqyrjes Policore ka pranuar 1,707 ankesa ose pretendime për korrupsion policor.

Departamenti Amerikan i Shtetit ka raportuar dhe për zgjedhjet në Shqipëri. Në raport thuhet se në zgjedhjet e fundit të zhvilluara më 25 prill, partia në pushtet (Partia Socialiste) kishte nën kontroll administratat lokale si dhe keqpërdori burimet administrative.

DASH shkruan se edhe në media janë publikuar pretendime për përdorimin e burimeve publike për qëllime të fushatës partiake në zgjedhjet parlamentare të vitit 2021 dhe pati raportime për ndikim të padrejtë politik në media. Pati gjithashtu raporte për akses të kufizuar në votim për personat me aftësi të kufizuara.

Pjesë nga raporti:

ZGJEDHJET DHE PJESËMARRJA POLITIKE

Zgjedhjet e fundit: Zgjedhjet e fundit parlamentare kombëtare u mbajtën më 25 prill 2021. Një Mision Ndërkombëtar i Vëzhgimit të Zgjedhjeve (MNVZ) u formua si një përpjekje e përbashkët e Zyrës së OSBE-së për Demokraci dhe të Drejtat e Njeriut (ODIHR), Asamblesë Parlamentare të OSBE-së dhe Asamblesë Parlamentare e Këshillit të Evropës (PACE), dhe lëshoi ​​një raport përfundimtar më 26 korrik 2021, duke deklaruar se zgjedhjet në përgjithësi ishin të organizuara mirë dhe vuri në dukje se Komisioni Qendror i Zgjedhjeve “arriti të përmbushë në mënyrë adekuate shumicën e detyrimeve të tij, duke përfshirë ato të reja komplekse që lidhen me identifikimi elektronik i zgjedhësve. Në përgjithësi, administrata zgjedhore në të gjitha nivelet gëzonte besimin e palëve të interesuara.” MNVZ-ja raportoi, “partia në pushtet nxori avantazhe të rëndësishme nga detyra e saj, duke përfshirë kontrollin e saj mbi administratat lokale, dhe nga keqpërdorimi i burimeve administrative. Kjo u përforcua nga pasqyrimi pozitiv i institucioneve shtetërore në media.” Misioni theksoi gjithashtu disa mangësi, duke përfshirë pretendimet e besueshme për blerje të përhapura të votave nga partitë politike dhe nxjerrjen dhe përdorimin e paligjshëm të të dhënave të ndjeshme personale. Raporti zbuloi se gazetarët mbetën të pambrojtur ndaj presionit dhe korrupsionit (shih seksionin 2.a.).

Partitë Politike dhe Pjesëmarrja Politike: Mediat raportuan pretendime për përdorimin e burimeve publike për qëllime të fushatës partiake në zgjedhjet parlamentare të vitit 2021 dhe pati raportime për ndikim të padrejtë politik në media. Pati gjithashtu raporte për akses të kufizuar në votim për personat me aftësi të kufizuara.

Pjesëmarrja e grave dhe anëtarëve të grupeve minoritare: Asnjë ligj nuk e kufizon pjesëmarrjen e grave dhe anëtarëve të grupeve minoritare në procesin politik dhe ato morën pjesë.

Rreth thealbaniantimes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *