“Endrra amerikane vdiq vite më parë”, mijëra emigrantë kalojnë për në Kanada në mes të motit ekstrem

Vitin e kaluar, gati 40,000 emigrantë kaluan në Kanada ilegalisht në një rrugë të largët rurale në veri të Nju Jorkut, një numër ky rekord, për të kërkuar azil.

Rruga e Roxhamit nuk është pikë kufitare zyrtare. Nuk ka agjentë kufitarë në fund të tij, vetëm oficerë policie që arrestojnë ata që kalojnë. Ky vend është bërë i aksesueshëm për të hyrë në Kanada nga SHBA për të kërkuar azil.

Viti i kaluar shënoi fluksin më të lartë të emigrantëve në Kanada përmes kësaj rruge – me mijëra të joshur nga reputacioni i vendit për të ndihmuar ata që ikin nga lufta dhe konflikti.

Fluksi ka çuar në rritje të zhgënjimit në të dy anët e kufirit për rrugën, shqetësime në rritje për sigurinë e saj dhe pyetje rreth asaj se çfarë ka e ardhmja për ata që bëjnë udhëtimin.

Rruga Roxham u ngrit në vëmendjen kombëtare në vitin 2017. Disa e lidhën popullaritetin e saj të papritur me frikën e dëbimit nga SHBA nën administratën Trump, të tjerë në një postim të kryeministrit Justin Trudeau që thoshte: “Për ata që ikin nga persekutimi, terrori dhe lufta, kanadezët do t’ju mirëpresin”.

Fluksi i kapi zyrtarët kanadezë të papritur. Stadiumi Olimpik i Montrealit u shndërrua për pak kohë në strehim për emigrantët e sapoardhur. Qeveria federale u përpoq të frenonte valën me paralajmërime se mbërritja në Kanada nuk ishte një biletë automatike për të qëndruar.

Ka pasur gjithashtu një rritje të njerëzve që kanë ardhur nga vendet e Amerikës Latine si Venezuela dhe Kolumbia, ose nga Afganistani i largët, të gjithë duke u marrë me trazirat e tyre të brendshme.

Emigrantët thonë se gjithnjë e më shumë e shohin SHBA-në si një vend jo të përshtatshëm për strehim, ku kërkesat për azil shpesh mund të zgjasin vite përpara se të dëgjohen dhe ku ata mendojnë se nuk janë të mirëpritur, ndërsa Kanada e kundërta.

“Po bëhet gjithnjë e më e vështirë për të pritur me dinjitet azilkërkuesit,” tha kryeministri i Quebec, Francois Legault në shkurt.

Emigrantët gjithashtu përballen me një numër në rritje të kërkesave për refugjatë, të cilat u rritën nga 56,300 në janar në pothuajse 71,000 deri në dhjetor – një rritje prej 26%. Përpunimi i kërkesave tani mund të zgjasë deri në dy vjet. Rreth 28% e të gjitha kërkesave u refuzuan vitin e kaluar, që do të thotë se suksesi nuk është i garantuar.

Dikur duhej një javë për të marrë një numër sigurimesh shoqërore për një azilkërkues të ri. Tani, pritja për një takim për dokumentin e identitetit është gati dy vjet.

Shumë emigrantë kanë luftuar për të përballuar jetesën si rezultat, dhe disa janë përdorur për të aksesuar bankat ushqimore dhe mbështetje të tjera sociale ndërsa presin, thanë avokatët për BBC.

Pavarësisht sfidave në rritje në Kanada, migrantët vazhdojnë të kalojnë rrugën Roxham në numër rekord, edhe në mes të dimrit të hidhur kanadez.

“Ëndrra amerikane vdiq shumë vite më parë”, tha një emigrant për BBC.

Rreth thealbaniantimes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *