Ishte në anijen që u mbyt në kanalin e Otrantos, dëshmitari: “Si na goditi anija italiane dhe na la 30 minuta në ujë”

Shqipëria vajtoi 81 viktima, por mendohet se numri është shumë më i lartë.

Trupat e 24 prej tyre nuk u gjenden asnjëherë. 34 persona mundën të mbijetonin.

Xhavara që ndodhej lart në kuvertë e ka parë të gjithë ngjarjen. Ai thotë me saktësi edhe orën kur kanë marrë goditjen fatale, pasi akrepat e orës i kanë ngecur në momentin që ra në ujë.

“Në orën 18:50 që më ngecën akrepat e orës në ujë, ata erdhën nga mbrapa në mënyrë tinëzare, tamam kriminale. Dhe me majën e tyre si Titaniku e goditën anijen shqiptare. E goditën në kullën e komandimit dhe i bënë një “gropë në anësore rreth 40-50 cm me bulbën që ka anija dhe mbi kabinën e anijes sonë, i hipën sipër…pamm dhe anija u përmbys dhe ka ndenjur 8 minuta me kokë poshtë”, u shpreh i mbijetuari Xhavara.

Më çnjerëzorja në gjithë këtë histori është fakti se pas pas incidentit korveta “Sibila” u largua duke i lënë njerëzit të mbyteshin.

Anija italiane u rikthye vetëm pas gjysëm ore, por koha kishte qenë e mjaftueshme që dhjetëra burra, gra e fëmijë të mbyteshin.

“Afër meje ishte një vajzë nga fshatrat e Fierit që më kërkoi ndihmë dhe e kam tërhequr deri te anija italiane që u kthye pas 30 minutash se donte të na linte. Pashë trupa që kishin vdekur. Kishin pirë ujë. Ishin të fryrë“, u shpreh Krenari.

“Në anijen shqiptare u bë një vrimë me diametër 40 cm”
Edhe pasi anija është kthyer, trajtimi i ekuipazhit ndaj shqiptarëve ka qenë mizor. Madje, ata kanë kërcënuar emigrantët që guxuan t’i akuzonin për shkaktimin e atij krimi kundër fëmijëve të pambrojtur.

“Pas gjysmë ore erdhi sërish “Sibila”, na ndau në dy grupe. 23 në një korridor, na solli një çaj dhe njëri nga shokët tanë i tha çfarë bërë o kriminel na vrave: “Rri urtë” i tha se ju hodha edhe ju në det. Ishte një kriminel i betuar ndaj shqiptarëve”.

Kush nuk do të drithërohej vetëm duke lexuar emrat dhe ditëlindjet e këtyre ëndërrimtarëve që po përpiqeshin të largoheshin nga vendi, pas anarkisë që e kishte përfshirë nga falementimi i skemave piramidale.

Rreth thealbaniantimes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *