Mori kredi 4 mln lekë për të plotësuar kontributet, përfitoi 84 mijë lekë të vjetra pension

Hanme Kuqi është 67 vjeç. Ajo jeton me bashkëshortin në fshatin Jazxhias të komunës Ballagat në Lushnje. Gjithë jetën ata ia kanë kushtuar bujqësisë. Ata janë prindër të 3 fëmijëve, dy prej të cilëve kanë ikur në emigrim.

Çifti i pensionistëve i kanë dhënë jetën fshatit, por ata jetojnë në kushte jo fort të mira ekonomike.

Hanmja ka punuar në kooperativë nga viti 1972 deri në vitin 1990 kur u ndryshuan sistemet. Sot, ajo merr një pension qesharak.

“19 vite me sigurime, ata i kanë humbur 10 vite. Se nga i çuan , xhaja nuk i di, i doli pensioni 84 mijë lekë” u shpreh fermeri, Rrahman Kuqi
Rrahmani është orvatur nëpër zyrat e shtetit për të kërkuar hakun e Hanmes.

Një pjesë e rëndësishme e kontributeve të saj nuk ekzistojnë në sistem. Të moshuarit, janë detyruar të marrin plot 4 milionë lekë kredi në mënyrë që të derdhin kontributet e mohuara padrejtësisht. Absurdi qëndorn se me gijthë interesat, shuma e shpenzuar shkon 7 milionë lekë dhe në fund, e moshuara ka përfituar një pension minimal, në nivelet e një ndihme ekonomike.

“Ku do shkoja unë. Ata llogaritarët e shtetit i kanë humbur 1 vit e gjysmë punë nga kooperativa. Gjithë pengesën e ka bë komuna. Në vend që të vinte 18-19 I vendosi 9. Ishin mbyllur letrat. Ku do shkoja. Me borxhe. Shpirti im e di se çfarë kam heq, e vujt që i kam shlyer ata 7 mln shpirti im e di se çfarë ka vuajt që kam paguar 7 mln. Kam marrë borxh dhe i kam pa paguar edhe sot” u shpreh fermeri, Rrahman Kuqi.

Nëse Hanmja nuk do të kishte paguar kontributet e mbetura për pensionin pasi mbushi moshën e daljes në pension sipas ligjit në fuqi, pensioni do ti kishte dalë 6 mijë lekë të reja. Një diferencë prej 2 mijë e 400 lekë më pak se pensioni që merr pasi shtoi kontributet përmes kredisë. Pra, ajo sot merr 8 mijë e 400 lekë në muaj.

Të moshuarës do ti duheshin të konsumonte 20 vite pension sipas llogarive që të shlyente kredinë, pavarësisht se ajo ka marrë borxh dhe e ka shlyer totalisht bankën.

Rasti i Hanmes nuk është i vetëm. Janë me qindra të moshuar që kanë kaluar vështirësi të ngjashme. Në thelb, të moshuarit si çifti i pensionistëve në Lushnje sot vuajnë krizën që ka prekur skemën e pensioneve të goditur rëndë nga informaliteti dhe largimi i kontributorëve.

Rreth thealbaniantimes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *