Temperatura ekstreme të pazakonta në 8 vende europiane, ngrohja globale po ndihet më shumë se kurrë

Dita më e ngrohtë e janarit është regjistruar ndonjëherë në të paktën tetë vende evropiane, duke përfshirë Poloninë, Danimarkën, Republikën Çeke, Holandën, Bjellorusinë, Lituaninë dhe Letoninë. Të dhënat e motit kanë rënë në të gjithë Evropën me një ritëm shqetësues në ditët e fundit, thanë meteorologët për The Guardian.

Sipas të dhënave të mbledhura nga Maximiliano Herrera, një klimatolog që gjurmon temperaturat ekstreme, temperatura arriti në 19°C në Korbielów, Poloni, e cila është lloji i temperaturës me të cilën fshati është mësuar më shumë në maj. Më tej, temperatura e regjistruar është gjithashtu 18°C ​​mbi mesataren vjetore 1°C për muajin janar.

Në Javornik të Republikës Çeke, temperatura ishte 19.6°C, krahasuar me një mesatare prej 3°C për këtë periudhë të vitit. Edhe në Bjellorusi, merkuri i cili zakonisht rri rreth zeros në janar arriti 16.4°C të dielën duke mposhtur rekordin e mëparshëm të janarit me 4.5°C.

Diku tjetër në kontinent, Gjermania, Spanja veriore dhe jugu i Francës raportuan gjithashtu temperatura të larta rekord për janarin. Vetëm Norvegjia, Britania, Irlanda, Italia dhe Mesdheu juglindor nuk postuan asnjë të dhënë. Herrera tha për The Guardian se situata mund të konsiderohet si ngjarja më ekstreme në historinë evropiane. Alex Burkill, një meteorolog i lartë në Met Office, i bëri jehonë Herrera dhe tha: “Ka qenë nxehtësi ekstreme në një zonë të madhe, e cila është pothuajse, për të qenë i sinqertë, e padëgjuar”.

Sipas Burkill, një masë e ngrohtë ajri që u zhvillua në brigjet perëndimore të Afrikës kishte udhëtuar në verilindje nëpër Evropë nga Portugalia dhe Spanja, e tërhequr nga presioni i lartë mbi Mesdhe. Ai gjithashtu vuri në dukje se “moti jashtëzakonisht i ngrohtë” u regjistrua në jug të Anglisë.

“Natën e Vitit të Ri, mendoj se rreth shtatë vende në Anglinë jugore kanë regjistruar natën e tyre më të ngrohtë të Vitit të Ri ndonjëherë”, shtoi ai.

Scott Duncan, një meteorolog, i quajti temperaturat në të gjithë Evropën “marrëzi”. “Ne patëm një vit të ri shumë të ngrohtë vitin e kaluar, por kjo e nxjerr nga uji,” tha ai.

Ai tha se shkaku specifik pas temperaturës së lartë rekord është i vështirë për t’u konstatuar me La Nia dhe ngrohtësinë anormale në sipërfaqet e detit që luajnë një rol. Megjithatë, ai shtoi se asnjë prej këtyre fenomeneve nuk është i ri dhe ngrohja e atmosferës dhe oqeaneve në fund të fundit po e bëjnë më të lehtë thyerjen e rekordeve.

Prof Bill McGuire, i cili ka shkruar për pasojat e avarive klimatike, tha se temperaturat e larta ishin një shenjë e më keq që do të vinin./

Rreth thealbaniantimes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *