Ku do ju pëlqente të jetonit? Vendet më të lumtura në botë për vitin 2023

Ka arsye për optimizëm në raportin e fundit mbi lumturinë botërore. Sipas raportit dashamirësia është rreth 25% më e lartë se sa ishte para pandemisë.

Lumturia globale nuk është goditur në tre vitet e pandemisë Covid-19. Vlerësimet nga 2020 deri në 2022 kanë qenë “jashtëzakonisht elastike”, thotë raporti, me mesataret globale në thelb në përputhje me tre vitet para pandemisë.

Raporti, i cili është një botim i Rrjetit të Zgjidhjeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së, bazohet në të dhënat e sondazheve globale nga njerëz në më shumë se 150 vende. Vendet renditen sipas lumturisë bazuar në vlerësimet mesatare të jetës së tyre gjatë tre viteve të mëparshme, në këtë rast 2020-2022.

Raporti identifikon kombet më të lumtura, plus faktorët që priren të çojnë në lumturi më të madhe.

Për të gjashtin vit radhazi, Finlanda është vendi më i lumtur në botë, sipas renditjes së Raportit të Lumturisë Botërore bazuar kryesisht në vlerësimet e jetës nga Sondazhi Botëror i Gallup.

Vendi nordik dhe fqinjët e tij, Danimarka, Islanda, Suedia dhe Norvegjia të gjithë renditen shumë mirë në masat që përdor raporti për të shpjeguar gjetjet e tij: jetëgjatësia e shëndetshme, PBB për frymë, mbështetje sociale, korrupsion i ulët, bujari në një komunitet ku njerëzit kujdesen për njëri-tjetrin dhe lirinë për të marrë vendime kyçe të jetës.

Izraeli ngjitet në vendin e katërt këtë vit nga renditja e tij në vend të 9 vitin e kaluar. Holanda në vendin e 5 Zvicra renditet e 8, Luksemburgu në vendin e 9 dhe Zelandën e Re në vendin e 10.

Më pas renditen Australia (Nr. 12), Kanadaja (Nr. 13), Irlanda (Nr. 14), Shtetet e Bashkuara (Nr. 15) dhe Mbretëria e Bashkuar (Nr. 19) hynë të gjitha në top 20.

Vendet më të lumtura në botë për vitin 2023

1. Finlanda

2. Danimarka

3. Islanda

4. Izraeli

5. Holanda

6. Suedia

7. Norvegjia

8. Zvicra

9. Luksemburgu

10. Zelanda e Re

11. Austri

12. Australi

13. Kanada

14. Irlanda

15. Shtetet e Bashkuara

16. Gjermania

17. Belgjika

18. Republika Çeke

19. Mbretëria e Bashkuar

20. Lituani

Rreth thealbaniantimes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *