Rama kritika sipërmarrësve: “Rrisni pagat, nuk marrim dot punonjës nga jashtë se s’jemi Gjermania”

Kryeministri Edi Rama ka folur për krizën e punëtorëve duke thënë se industria e fasonëve nuk ka menduar për këtë ditë.

Rama tha se pronarët e fasonervie i kanë shfrytëzuar gratë që kanë marrë në punë që nga viti ’90, e ndërsa tani gjenden përballë krizës së punëtorëve dhe s’do kenë me kë t’i zëvendësojnë, duke ngritur edhe një pyetje ironike se a do marrin dot gocat e TikTok-ut dhe t’i paguajnë me 40 mijë lekë.

“Duhet që punonjësit shqiptar ta vlerësojmë si sytë e ballit. Sipërmarrësit shqiptarë duhet të kuptojnë që nuk mund t’i japin asaj gruas që pastron nga 300 mijë lekë se janë nga vendi dhe pastaj marrin nga Bali dhe Filipinet dhe u japin nga 1000 euro. Nuk mund të funksionojë kështu. Nëse sot ka një problem dramatik është se Industria e fasonëve nuk ka menduar për këtë ditë. Fatmirësisht edhe në industrinë e fasonëve janë disa pionerë që kanë menduar për këtë ditë.

Ca iu ndodh sot, Ato gra që i kanë marrë që në viti ‘90, i ka paguar me pagën minimale dhe u ka marrë shpirtin të shtunën, të dielën, se duhet plotësuar kjo se na e kërkon Armani e Versace. Sot i ka ardhur mosha e pensionit, me kë do t’i zëvendësojnë? Do vijnë vajzat që lozin në TikTok në Kamëz e Paskuqan apo në Vlorë, Lezhë do marrin makinën qepëse do rrinë aty për 40 mijë lekë, dhe ju diskutoni se janë 40 mijë shumë dhe si paguani dot.

Është gjithë sistemi që duhet ndryshuar, duhet kaluar në Made in Albania, përndryshe thjesht dhe vetëm jeni rolin e tij gomarit që thoshte o zot bëjë ëndërr se ujku nuk është duke ngrënë, ujku ka filluar t’iu hajë kjo është evidente.

Në do bëjmë si të tjerët, do marrim edhe punonjës të huaj, po nuk bëhet shtëpia me miell hua. Nuk jemi në kushte e Gjermanisë. Ne kemi mundësi për t’i gjetur. Është gjë tjetër nuk mund të pajtohet më me të njëjtat kushte, jemi në një moment krize të përgjithshme, ose do ta lëmë krizën që ti marri me vete si një dallgë të madhe sipërmarrjet ose ta kthejmë në një mundësi duke shfrytëzuar të gjitha kapacitet ne si qeveri dhe ju sipërmarrje që të dilni më të fortë”, tha Rama.

“S’ka pagë minimale 40 mijë lekë në ndërtim. Nuk ekziston. Janë gënjeshtra që sipërmarrja kujton se ia hedh shtetit dhe kujton se duke ia marrë punonjësve sigurimet shoqërore e shëndetësore për të blerë vilën e gjashtë do e kenë të ardhmen e sigurt. Jo s’do e kenë se do mbeten pa punëtorë. Punëtorëve s’kanë nevojë për para veç për të blerë bukë por duan të ndihen të sigurtë për veten e familjen”, tha Rama

Rreth thealbaniantimes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *